2015. február 12., csütörtök


Óra címe: Varieties of English and the History of English
Kód: BMVD-013.B3
Típus: Előadás
Oktató: Nádasdy Ádám

Azt hiszem senki sem fog meglepődni, hogy erről az óráról írok először beszámolót :D Ez egyrészt annak köszönhető, hogy Nádasdy Ádám mindörökké a kedvenc egyetemi professzorom marad (pedig ezt a titulust nálam nem adják könnyen!), másrészt pedig ideális jelölt maga az óra a korai bemutatásra, hiszen még vége sincs a félév első hetének, de már két előadás is volt. Ebből leszűrhető, hogy hetente kétszer kerül sor órára: kedden és csütörtökön, 10 órától 11:30-ig. (Azaz ugyanabban az időintervallumban, mint előző félévben az interkulturális kommunikáció esetében. Gyakorlom tovább a teleportálás nemes művészetét.)

A tantárgy elsősorban a nyelvtörténetre koncentrál (hangváltozásoktól elkezdve a szókincs alakulásáig), illetve a dialektusokat és nyelvváltozatokat is érinti. Ez számomra természetesen maga a mennyország, mert – ahogy azt talán már említettem – a nyelvészet mindig is a szívem (egy elég méretes) csücske volt, az etimológia pedig kifejezetten a kedvenceim közé tartozik. Mindehhez adjuk hozzá Nádasdy személyét (és utánozhatatlan előadásmódját), és máris úgy várom a kedd és a csütörtök délelőttöt, mint a karácsonyt :D

Még mielőtt elszabadulna bennem a fangirl (mert akárhonnan nézzük, erről van szó :D), rátérnék a tárgy követelményeire. Mivel előadásról van szó, ezért az értékelés egy félév végi vizsga keretében fog megtörténni. Ezen kívül azonban van lehetőség évközi pluszpontok szerzésére (úgy látom MA-n ez nagy divat), ugyanis sor fog kerülni három kisebb lélegzetvételű évközi tesztre – ezek megírása nem kötelező! A számonkérés anyaga alapvetően a tankönyv tartalma (John Algeo – The Origins and Development of the English Language), ez az évközi tesztekre és a vizsgára is vonatkozik. A kis tesztek a következőképp alakulnak:

  1. Március 17 - a könyv 1–3. fejezetei
  2. Április 14 - a könyv 4–5. fejezetei
  3. Május 12 - a könyv 6–8. fejezetei

A könyv valójában több (összesen 12) fejezetből áll, de az utolsókat Nádasdy soft materialként emlegeti, tehát nem kapnak akkora hangsúlyt. Minden egyes teszttel maximum 12 pontot lehet szerezni, tehát ideális esetben 36 pluszponttal indít a szorgalmas hallgató. A vizsga 100 pontos, így elméletben akár 136 pontot is össze lehet gyűjteni :D (Bár a jelesnél jobb értékelést gyanítom, hogy így sem lehet szerezni :D)

Ez tehát az egyik szabad kredites tárgy, amit felvettem a félévben. Az interkulturális kommunikációhoz hasonlóan ez is anglisztika MA-s alapozó tárgy, tehát jó páran kötelező előadásként vették fel, de megdöbbentő mennyiségű "külsős" is van az órán; összesen több mint 80 hallgató vette fel. (Kicsit szűkös is a terem. Pedig nem látogatásköteles az előadás!)

Legközelebb vagy az első mini-teszt beszámolójával jelentkezem, vagy majd csak a vizsgáéval. (Ugye ez utóbbit senki nem gondolta komolyan? Én sem.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése