2015. június 12., péntek

Nemzetközi szervezetek


Óra címe: Nemzetközi szervezetek
Kód: BMA-FTOD-107/AFN
Típus: Előadás
Oktató: Eszenyi Réka

Ez az óra akár az előző félévi Európai tanulmányok előadás folytatásának is tekinthető. Ugyanúgy Eszenyi tanárnő tartotta, és az előadások, valamint a számonkérés jellege is teljesen hasonló volt (és lesz). A tanárnő a diasorokat ismét közkinccsé tette, ugyanúgy volt lehetőség kvízt írni órák elején, illetve kiselőadásokat is lehetett tartani. A pluszpontok rendszere is maradt a "régi": kiselőadásért 10, tesztenként maximum 2-2 pont járt. 

Az órákon értelemszerűen nemzetközi szervezetekről tanultunk. Sokat foglalkoztunk az ENSZ-szel, a NATO-val és az ENSZ egyes alszervezeteivel is. Nagy hangsúlyt kapott minden esetben a magyar érintettség (tagok vagyunk-e; ha igen, mióta; ha például értékelést készített az országról a szervezet, abban mi szerepel), valamint az aktuális hírek is. A kiselőadások jó része ennek megfelelően sajtófigyelés volt, tehát az éppen aktuális hírmorzsákat kellett összegyűjteni egy-egy szervezettel kapcsolatban. (Ez az elem a vizsgán is visszaköszön elvileg.)

Mást nem nagyon tudok írni, a vizsga még előttem áll. 5–6 kérdésre lehet számítani, és a legfontosabb témaköröket meg is adta a tanárnő az utolsó órán. Némi kihívást jelent számomra a szervezetek neveinek megjegyzése (angol és magyar nyelven is), de igyekszem :) 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése