2014. szeptember 11., csütörtök

Diákigazolvány


Kitörő örömmel nyugtáztam, hogy mivel nem váltok egyetemet, ezért az (immár egy éve az igazolványaim közt békésen és használatlanul szunnyadó) régi diákigazolványom tökéletesen megfelel erre a mesterképzésre is. (Csak matricát kell rá szerezni.) Aztán persze minden örömöm elszállt, amikor megváltoztatásra került az állandó lakcímem, szeptember legelején... ugyanis ez szerepel a diákigazolványon, és a megváltozása azzal jár, hogy újat kell igényelni. Erről fogok most írni, hátha nincs mindenki teljesen tisztában a dolog menetével.

Reménykedtem benne, hogy mivel van egy "régi" és teljesen jó állapotban lévő diákigazolványom, ezért új fényképet például nem kell majd csináltatnom, vagy jó lesz egy, a fiók alján megbúvó, nem túl régi példány is. Persze erről a reményről is le kellett mondanom, ugyanis a diákigazolvány igénylésének első lépése az okmányiroda meglátogatása. Szerencsére nem kell a lakóhely szerinti okmányirodához fordulni, az éppen legközelebb eső pont megteszi.

Amennyire tudom, az okmányirodákban sorszámkérésnél (vagy időpontfoglalásnál, mert Szombathelyen például CSAK időpontra lehet menni, beesni nem lehet, de ez most nem ide tartozik) nincs külön diákigazolványos opció, ezért a személyi igazolványos, jogosítványos, egyéb fényképkészítős lehetőségek közül kell választani. Maga a procedúra egyébként viszonylag gyors és fájdalommentes, csak az azt megelőző várakozás nehezítheti meg az egyszeri igazolvány-igénylő életét. 

Az okmányirodában, miután kötelezően szörnyű és nekünk egyáltalán nem tetsző igazolványképet csináltak rólunk, és aláírtunk pár papírt, kapunk egy ún. NEK adatlapot (Nemzeti Egységes Kártyarendszer, ha valaki eltűnődött volna). Ezen szerepel az elkészült fotó, az aláírásmintánk, amit megadtunk, és a legalapvetőbb személyes adataink (név, édesanya neve, születési hely és dátum, állampolgárság, személyigazolvány száma). Ennek a NEK adatlapnak van egy azonosítója, amire a későbbiekben még szükség lesz, így kéretik nem elhagyni a dokumentumot.

A következő lépés, amit jobb, ha időben megteszünk, az a Neptun gyűjtőszámlára való utalás. A diákigazolvány elkészítéséért vagy 1400 vagy 3500 forintot kell fizetnünk. (Hogy milyen esetben mennyit, azt a Q-tér Gyakran Ismételt Kérdései közt megtaláljátok – ahogy tulajdonképpen mindent, amit én most ide leírok, de ismerjétek be, az enyém élvezetesebb.) Eltart egy, maximum két munkanapig, míg megjelenik a számlán a pénz, ezért érdemes készenlétben tartani.

Ezzel el is érkeztünk a lényegig: a Neptunban az Ügyintézés menü alatti Diákigazolvány igénylés menüpontban megtehetjük, amit megkövetel a haza (mert tényleg, engem nem zavart, hogy a régi címem van a diákomon, csak a "hazát"). Amint leadjuk az igénylést és bepötyögjük a fentebb említett NEK-azonosítót, már meg is jelenik a befizetendők között az 1400/3500 forint. Ha előre gondolkodtunk, egy kattintással ezt is átutalhatjuk a gyűjtőszámláról, és innentől kezdve nincs más hátra, mint várni a messiást, azaz az új diákigazolványunkat. A Q-tér szerint 60 nap a várható elkészülési idő – hiszem, ha látom!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése