2014. szeptember 22., hétfő

Magyar nyelvhelyesség


Óra címe: Magyar nyelvhelyesség
Kód: FTOD-104/AFN
Típus: Előadás
Oktató: dr. Klaudy Kinga

Első körben az előadásokról szeretnék írni, mert ezek – érthető módon – hamarabb "belelendültek" a félévi ritmusba. Különösen igaz ez a Magyar nyelvhelyesség c. előadásra, ami tulajdonképpen tömbösítve van megtartva. Eredetileg minden héten egy háromnegyed órás előadás lenne, de mégis a jól megszokott másfél órát teszik ki, így viszont csak a félév első hat hetére jut. (A vizsga persze decemberben lesz – egyelőre nem tudom, hogy ez aggasszon a hosszú, felejtésre alkalmas időszak miatt, vagy örüljek a megnövelt felkészülési időnek :D)

Az előadásokon konkrét, helyesírással kapcsolatos, főleg fordításkor gyakran előforduló kérdéskörökről hallunk elsősorban. Ezen kívül (a tematika alapján) lesz még szó a nyelvművelési és nyelvhelyességi kérdések létjogosultságáról is, ami nekem már csak azért is megdobogtatja a szívemet, mert Nádasdy Ádám. (Aki esetleg nem lenne tisztában vele, kifejezhetetlen mértékű elfogultsággal viseltetek iránta, mivel egyetemi éveim legélvezetesebb előadássorozatát köszönhetem neki, arról nem is beszélve, hogy a Magyar Narancsban megjelent nyelvészeti írásait időről időre újraolvasom, szórakozás címszó alatt. Na ezt adjátok össze!)

Klaudy tanárnő minden óra előtt elküldi az előadás alatt kivetített és megbeszélt diákat (tulajdonképpen fóliákat), hogy figyelemmel tudjuk követni a gépeinken, vagy az előre kinyomtatott papírokon. A megjelenés kötelező, katalógus minden órán van. (Elöljáróban jegyezném meg, hogy a tanszéken elvileg minden óra látogatásköteles, beleértve az összes előadást, így sok meglepetésre nem kell számítani e téren.)

Az utolsó órán lektorálni fogunk, ami a vizsgában is visszaköszön. Decemberben, a vizsgaidőszak első napján (15-e) fogunk vizsgát írni, amelynek része lesz egy megadott szöveg lektorálása. Ezen kívül tíz előre megadott nyelvhelyességi tétel közül kell kiválasztani egyet, amit röviden ismertetünk, valamint a kötelező olvasmányok listájáról egy választott könyvet kell bemutatni egy-másfél oldalban.

Ami a szubjektív véleményemet illeti az óráról... Nos, aki ismer, az tudja: előfordult már, hogy a "grammar nazi" kifejezéssel illettek, de mit ne mondjak, ezen az órán még én is hallok újdonságokat :D Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a helyesírásom bizonyos tekintetben katasztrofális (ez tipikusan a minél-többet-tudsz-annál-inkább-tudod-hogy-mennyi-mindent-nem-tudsz esete), de arra azért még sosem volt példa, hogy egy egész halom kifejezésről szentül higgyem, hogy választékosnak számít, csak hogy kiderüljön, valójában felesleges szószaporítás. (Rátok gondolok, kedves új névutók!) Van még mit tanulnom, na.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése