2014. szeptember 25., csütörtök

Intercultural communication


Óra címe: Intercultural communication
Kód: BMA-ANGD-A4
Típus: Előadás
Oktató: dr. Holló Dorottya

Ő volna a másik szabadon választott tárgyam. (Igen, jobban szeretem az előadásokat, ahogy ez könnyen megállapítható a tantárgylistámból.) Mindenképpen szerettem volna legalább egyet felvenni az anglisztika mesterképzés alapozó előadásai közül, aminek több oka is van. Egyrészt mivel anglisztika, valamiért otthonosabban érzem magam a közegben, ne kérdezzétek, pontosan miért :D Másrészt 5 kredites előadásokról van szó, bár cserébe hetente kétszer másfél óráról beszélünk. Harmadrészt az sem hátrány, hogy angol nyelven zajlanak ezek az előadások, és sosem árt a gyakorlás. Negyedrészt pedig hála legjobb barátnőmnek, Andinak (aki immár doktorandusz státuszban van jelen az egyetemen), az anglisztikás tárgyakkal kapcsolatban könnyen jutok információhoz, hiszen elég őt megkérdeznem :) Ja, és ötödrészt! (Kezd hosszú lenni ez a lista.) Természetesen ez is érdekel. (Mert ugye én nem veszek fel olyasmit, ami nem.) Hatodrészt pedig (ígérem, ez az utolsó) beleillik az órarendembe, ugyebár. (Bár mindig 5–10 perces késéssel esek be a gyakorlataim miatt, de csak lábujjhegyen ám!)

Az óra maga száz százalékig hű a címéhez, így a "miről szól?" kérdésre végtelenül egyszerű a válasz: az interkulturális kommunikációról. Minden órára fel van adva egy kis(?) olvasmány (a terjedelem 5–7 oldaltól egészen 40-ig is terjedhet), ami kapcsolódik az adott előadás témájához. Sok-sok új fogalmat tanultam már az első héten is, ami jó jel :D Különösen szerencsés egyébként a koncepció már csak azért is, mert elég komoly számmal vannak jelen külföldi vendéghallgatók az órán, így nem csak magyar szemszögből tudjuk megközelíteni a felmerülő kérdéseket, hanem más kultúrák képviselői is megszólalnak. (Az órára egyébként jellemző, hogy előadás létére jóval interaktívabb a megszokottnál: nemcsak a tanárnő kérdezget minket és hallja szívesen a hozzáfűznivalókat, de sokszor egymás között, kis csoportokban beszélünk meg egy-egy kérdést.)

Az előadás nem látogatásköteles (anglisztikán nem is divat egyébként, hogy az legyen), de szerintem érdemes bejárni, ha megteheti az ember. Egy-egy témát általában többször is átveszünk, újra és újra előkerülnek a központi fogalmak, kérdések. Meggyőződésem, hogy ennek köszönhetően sokkal kevesebb idő- és energiaráfordítás lesz felkészülni a vizsgára. Ha már a vizsgánál tartunk, írásbeli számonkérés lesz, többféle kérdéstípussal (feleletválasztós, kiegészítős és kifejtős). Az olvasmányokon kívül egyébként handoutok is vannak, amelyeken a legtöbb megtárgyalt információ szerepel, de sok helyen nekünk kell kiegészíteni az egyes meghatározásokat, vagy példákat írni egyes helyekre.

Úgy gondolom ezzel az órával is jól járok, és nem volt rossz választás szabad kreditnek. De itt is fenntartom a véleményváltoztatás jogát, hátha komoly vérengzés lesz vizsgán :D (Amit egyébként erősen kétlek.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése